Новини

Международнен ден на интелектуалната собственост

април 19, 2023

от

Автор: Бояна Бояджиева

Вече 23 години подред, на всеки 26 април, честваме международния ден на интелектуалната собственост, за да отбележим значимостта на интелектуалната собственост като двигател на човешкия прогрес.

Системата на интелектуалната собственост е създадена с една главна цел – да признава и възнаграждава изобретателите и творците за техния труд и да гарантира, че обществото може да се възползва от тази креативност и изобретателност пълноценно. Това насърчава изобретателите и творците да инвестират времето, енергията и изобретателността си в разработването на нови технологии и нови форми на творческо изразяване, които подобряват и обогатяват нашия живот.

Тазгодишното мото на мероприятията, организирани от СОИС е “Жените и интелектуалната собственост: ускоряване на иновациите и творчеството“, отбелязвайки новаторската работа на жените изобретатели, творци и предприемачи.

Темата разглежда въпроса за неизползвания резерв от таланти на жените изобретатели и пречките, които могат да срещнат при достъп до знания, умения и ресурси, за да се развият. Насърчаването и помощта към жените изобретатели да се възползват от услугите на интелектуалната собственост, ще подпомогне ускоряването на иновациите, творчеството и бизнес растежа, които пък от своя страна помагат на икономиката да се възстановява и развива допълнително.

error: Content is protected !!