Постоянна защита на обекти на индустриална собственост през годините

Дигиталният маркетинг и интелектуалната собственост като инструменти за утвърждаване на бизнес бранд

Автор: Преслав Балджиев

Какво отличава успешния собственик на бранд от ентусиаста предприемач, който се е впуснал в поредното ново предизвикателство? Как марки като “Nike”, “Adidas”, “Bvgari”, “Ferrari”, “Mercedes-Benz”, “BMW” и много други се превърнаха в това, което са в момента? Защо много от наскоро стартираните търговски обекти не успяват да направят следващата крачка към разрастване?

Това са въпроси, които нямат еднозначен отговор, а такъв може да се даде само и единствено, ако се знаят всички подробности за конкретния случай. Разбира се, пълното абсолютизиране не е уместно, тъй като идентичността на един бранд или на един бизнес винаги се гради чрез два инструмента – дигиталния маркетинг и интелектуалната собственост.

Какво е дигитален маркетинг?

Дигиталният маркетинг е вид пласиране (рекламиране) на определени стоки или услуги, което се извършва в интернет пространството (това е причина да бъде наричан и Онлайн маркетинг). За разлика от офлайн маркетинга (излъчването на реклами по телевизионни програми, раздаването на флаери и брошури на случайни минувачи и други), при дигиталния маркетинг активните действия между клиент и търговец се извършват от двете страни.

При традиционните офлайн канали за пласиране, активните действия се извършват само и единствено от търговеца и те се изчерпват до това да се излъчи видео клип по телевизията (пример). При Дигиталния маркетинг пласирането на продукта става по-такъв начин, че да бъде накаран потребителят да кликне върху дадената реклама в интернет пространството.

Какви преимущества предоставя дигиталният маркетинг?

Последните години дигиталните маркетингови кампании се оказват значително по-достъпни за търговците от стандартните офлайн канали на пласиране. Пример за достъпност са инструментите за дигитален маркетинг, разработени от Google, Yahoo или Bing, които могат да се използват напълно безплатно от потребителите. Подобни възможности са достъпни от удобството на дивана в хола, стига търговецът да разполага с интернет и устройство, на което да ги използва.

Допълнителен факт в подкрепа на онлайн маркетинга е, че все повече хора предпочитат интернет пространството като основен източник на информация (независимо каква), отколкото телевизионните канали, печатните издания и прочие.

Третото и може би най-значимо преимущество (което вече беше споменато) е, че активните действия са от двете страни. Дигиталният маркетинг дава непрестанна възможност за контакт между търговец и клиент, което от своя страна означава по-голяма ангажираност на клиента.

Не на последно място, дигиталният маркетинг няма работно време – след задаване на определени критерии, използването на онлайн каналите за маркетинг е автоматизирано и не е необходима човешка намеса.

Видове дигитален маркетинг

Дигиталният маркетинг е необятно пространство, защото предлага различни начини за реклама. В следващите редове ще се спрем на 4-те най-разпространени канали за онлайн пласиране на стоки и услуги.

  1. Маркетинг в Социални мрежи – Имайки предвид, че социалните мрежи са безплатни, това се явява най-достъпният и най-лесният начин за дигитален маркетинг. Възможностите са няколко, като рекламата в платформите може да става чрез платено популяризиране или споделяне на различни публикации от лични профили. Платеното популяризиране дава още по-големи възможности, като позволява таргетиране на определена група от потребители. Друго важно преимущество на социалните мрежи са каналите за директна комуникация между търговеца и клиента.
  2. SEO – Или Search Engine Optimization. Поне веднъж в живота си, всеки човек е използвал някоя от интернет търсачките (Google, Yahoo и други). Въвеждайки ключови думи в полето за търсене, търсачката отсява свързаните публикации и ги подрежда по релевантност. Search Engine Optimization помага на дадена публикация, да изскочи на възможно най-предно място сред резултатите. За да стане това, е препоръчително публикацията да съдържа ключови думи, които са често търсени и които точно определят предлаганата стока и услуга, но и в същото време не са прекалено очевидни и често използвани. Разбира се, търсачките подреждат резултати и срещу заплащане на принципа на наддаването.
  3. Създаване на уеб-сайт – Създаването на добър уеб-сайт се оказва сериозна инвестиция, тъй като ангажира ресурс от софтуерни специалисти и графични дизайнери. Разбира се, може да се използват и безплатни платформи за готови интернет страници с уловката, че в домейн името ще присъства и името на платформата, а това не е нещо, на което потребителят гледа с добро око.
  4. Имейл абонамент – Подобна услуга би имала успех, ако търговецът разполага с уеб-сайт, в който активно да се качват нови публикации. Така, чрез имейл абонаментa потребителите ще получават актуална информация за нови стоки и услуги, за промоции или други кампании. Много специалисти по дигитален маркетинг предлагат подобни имейли да бъдат кратки, стегнати и да насочват потребителя да се върне към уеб-сайта. Също така е важно да не се изпращат прекалено много имейли в кратък период, защото пощата на потребителя може да ги счете като спам и да ги филтрира.

Значението на дигиталния маркетинг

След като изброихме най-популярните методи за дигитален маркетинг, е лесно да разберем, защо тази форма на пласиране е толкова популярна. Смарт устройствата и дигиталните услуги са станали толкова неразделна част от живота ни, че е много по-лесно да използваш капацитета на мобилното си устройство, за да провериш нещо, от колкото то да бъде търсено в книги, брошури, наръчници или списания – с други думи казано, дигиталният маркетинг създава една сравнително постоянна свързаност между търговеца и клиента, като това позволява да се ангажира голям брой потребители, които в даден момент да се възползват от предлаганата стока или услуга.

Интелектуалната собственост в полза на бизнеса

Дигиталният маркетинг е полезен инструмент, но сам по-себе си не е гаранция за успешно развитие на бизнеса. Разширяването на търговските отношение вдига стойността на търговското предприятие, което го превръща във все по-апетитна хапка за недоброжелатели. За да бъде защитен напълно интереса на търговеца и за да се създаде силна връзка между него и клиентите е необходима защита на интелектуалната собственост.

Предимства на интелектуалната собственост

Интелектуалната собственост дава права, които са съизмерими с тези на монопола. При успешната регистрация, най-често и с най-голямо значение за бизнеса, на търговска марка, търговец защитава знака, чрез който обозначава предлаганите от него стоки и услуги, и си гарантира, че нито една трета страна няма да може да го използва без неговото разрешение. В този ред на мисли, подобна регистрация, утвърждава авторитета на търговеца, а клиентите ще възприемат марката с доверие.

От особено значение е и възможността за лицензиране на регистрирания обект на интелектуална собственост – това ще доведе до допълнителни приходи, които ще варират зависимост от утвърдеността на марката. Допълнително, подобна лицензия предоставя възможност за търговеца да разшири дейността си не само в различни градове, но и други национални пазари.

Въпреки гореизброените предимства, следва да се има предвид, че защитата на интелектуалната собственост е свързана със заплащането на определени такси (в конкретни случаи, те варират зависимост от вида на обекта на интелектуална собственост).

Значение на интелектуалната собственост

Защитата на интелектуалната собственост е често подценявана и дори загърбвана от търговците – било то заради незнание или заради финансови аспекти. Въпреки това, имайки предвид и всичко изложено до тук, незащитеният обект на интелектуална собственост може да създаде големи главоболия на търговеца, от колкото моментното неудобство, свързано с неговото регистриране.

Заключение

Утвърждаването на даден бизнес модел и пласирането му по правилния начин на пазара е в следствие на добре подготвена стратегия, чиято реализация често отнема повече от ден или два. Успешната координация между елементите на дигиталния маркетинг и факторите, съпътстващи регистрацията на обект на интелектуална собственост, заедно с високата работна етика и правилното отношение към клиентите, са разликите, които превръщат едно търговско начинание в успешен бизнес проект.

Този материал, изготвен от Преслав Балджиев, има за цел да предостави информация относно дигиталниат маркетинг и интелектуалната собственост. Материалът не представлява правно становище и не може да бъде разглеждан като индивидуална консултация, отчитаща спецификите на конкретни факти и обстоятелства. За всеки конкретен случай, следва да се потърси професионален съвет от специалист в тази област на правото. За допълнителна информация по засегнатите по-горе въпроси, както и за индивидуална консултация, можете да се свържете с екипа на кантората на адвокат Красимира Кадиева на 00359 882 308 670 или да направите запитване чрез формата за контакт на този уеб сайт. От 2017 година Преслав Балджиев е студент по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, като преди това завършва Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в гр. Бургас. През февруари 2020 година преминава курс за представители по индустриална собственост в Патентното ведомство на Република България в областта на марките, географските означения и промишлените дизайни. Проявява интерес към интелектуалната собственост, защитата на лични данни, търговското и облигационно право като също така регулярно посещава конференции, практически курсове, семинари и уебинари. Владее отлично английски език.

error: Content is protected !!