Новини

Онлайн пиратство: Проучване показва, че европейците консумират повече пиратски телевизионни предавания и спортове на живо.

септември 26, 2023

от

Автор: Бояна Бояджиева

Данните от новото проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) установява, че има обрат в тенденцията за намаляване на пиратството от предходата година, когато достъпът до пиратско съдържание на месец на интернет потребител за всички видове съдържание достига своя минимум до приблизително 5. В края на 2022 година се наблюдава лек ръск от 3,3 % или общо 7. Въпреки този обрат, броят на достъпа на потребител за месец през декември 2022 г. все още е с 40% по-нисък, отколкото през януари 2017 г, когато проучването показва, че достъпът до незаконно съдържание на месец на интернет потребител за всички видове съдържание е 11,5.

Тази промяна в тенденцията се дължи главно на ръста на телевизионното пиратство, което през 2022 г. представлява почти половината (48 %) от всички достъпи до сайтове с незаконно съдържание в ЕС. Други видове пиратско съдържание включват публикации (28 %), филми (11 %), софтуер (7 %) и музика (6 %).

В проучването се посочват и най-пиратстваните жанрове, като водещи са телевизионните предавания, сериали и филми, следвани от аниме продукции (сериали и филми) и предавания на живо на спортни събития и специализирани спортни канали.

Според проучването стриймингът се е превърнал в най-популярния метод за достъп до незаконно телевизионно съдържание, като 58 % от пиратството в ЕС се осъществява чрез стрийминг, а 32 % – чрез изтегляне. Пиратството на спортни събития на живо също показва ръст през 2021-2022 г. с 30 % увеличение.

В допълнение към статистиката, проучването извършва и иконометричен анализ, фокусирайки се главно върху пиратството на филми, музика и телевизия.

Основните изводи са следните:
– Пиратството във всяка от трите изследвани области се държи по различен начин.

– Икономическите и социалните фактори оказват влияние върху пиратството. Влияние оказват БВП в дадената страна-членка, неравенството, структурата на населението и младежката безработица.

– Броят на законните предложения допринася за намаляване на пиратството и в трите области.

– COVID-19 пандемията е допринесла за намаляване на пиратството във филмовата и телевизионната индустрия, но не и пиратството на музика.

Може да прочетете пълния текст на проучването тук:

https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/reports/2023_online_copyright_infringement_in_eu/2023_online_copyright_infringement_in_eu_ExSum_en.pdf

error: Content is protected !!